Actualités

Uitzonderlijke veiling bij
10.11.14

Uitzonderlijke veiling bij "Banque Dessinée" in Brussel op 30 november

Tussen meer dan 700 loten, een dubbele potloodtekening van Hergé

Op zondag 30 november zal Banque Dessinée in Brussel een uitzonderlijke potloodtekening van Hergé tekoopstellen, een recto-verso tekening met loodpotlood uit "Les Bijoux de la Castafiore" (De Juwelen van Bianca Castafiore), geschat op meer dan 300.000 €. Ook enkele andere buitengewone loten worden aan de liefhebbers aangeboden, waaronder het uniek exemplaar van een polychroom plaasteren beeld van Kuifje en Bobbie van de hand van Pigeon, en een tekening in chinese inkt uit "Côtes de Nuits et roses de Picardie" van Corto Maltese (Pratt).
 
De laatste verkoop van het jaar van "Banque Dessinée" zal niet onopgemerkt voorbijgaan: in de veilingzaal "Hôtel de Ventes des Casernes" (Kazernenlaan 39-41, 1040 Brussel) worden niet minder dan 700 loten aangeboden, waaronder sommige zeer gegeerd zijn. Dat is onder meer het geval bij de dubbele tekening (recto-verso) in loodpotlood die als voorbereiding diende voor het album "Les Bijous de la Castafiore" (De Juwelen van Bianca Castafiore) uit 1963. Het is een hoogtepunt in de verhaallijn, het meest complete album van Hergé, met de komst van "La Castafiore" die de zeer goed geordende wereld van Kuifje op zijn kop zet. De tekeningen zijn een uitstekende illustratie van de werkmethode van de kunstenaar, die er de plaatsing van de decorstukken, de dialogen en de personages mee voorbereidt. Tussen de potloodtekeningen en de definitieve inktversies, stellen we duidelijk de verschillen en aanpassingen vast. Teksten veranderen, de beelduitsnijding evolueert, om het verhaal meer helderheid en ritme te geven. In de marges staan heel wat snelle en spontane schetsen. De kwaliteit van dit werk rechtvaardigt een geschatte verkoopprijs tussen 300.000 en 350.000 €.
 
Een heel ander genre nu: de inkt-tekening nr 18  van Pratt uit het verhaal "Côtes de Nuits et roses de Picardie" dat gepubliceerd werd in het magazine "Pif Gadget" (zwart/wit-versie) en in 1976 hernomen werd in de Kuifjes-krant (kleur-versie) stelt Corto Maltese centraal, een cult-personage, de eenzame avonturier, tegelijk ironisch en romantisch, een getuige van de grote historische gebeurtenissen uit het begin van de 20ste eeuw. Eind april 1918, midden in de eerste Wereldoorlog, vinden we onze held op de oevers van de Somme, tussen de Australische en de Duitse loopgraven, kijkend naar Manfred von Richthofen, bijgenaamd de "Baron Rouge", die er met zijn vliegtuig heksentoeren uithaalt. Deze compositie bewijst de zin voor contrasten van de kunstenaar, gekoppeld aan de filmische kwaliteiten van zijn verslag (tussen 26.000 en 30.000 €).
 
En dan is er Hubinon, die in inkttekening nr 18 van het verhaal "S.O.S. soucoupes volantes" (SOS Vliegende Schotels) van Buck Danny, dat in 1957 in het Robbedoes tijdschrift gepubliceerd werd, geïnspireerd werd door de vooruitgang die geboekt werd in de ruimtevaart en de intrede van niet-geïdentificeerde vliegende objecten. Jean-Michel Charlier sleurt de kolonel en zijn aanhangers mee in een mysterieus en intrigerend verhaal, waarop Victor Hubinon ons met grafische scènes een zeer realistisch beeld biedt. Deze compositie is een referentie voor de gouden jaren van het tijdschrift Robbedoes (16.000 tot 18.000 €).
 
In de reeks Blueberry van Giraud, wordt "Nez Cassé" (Gebroken Neus) dat in 1980 verscheen bij uitgeverij Dargaud, beschouwd als één van de meest geslaagde. Het wordt geïllustreerd door de inkttekening nr 44. Dit achttiende verhaal uit de serie kenmerkt de terugkeer van de held in een nieuwe cyclus. Opgejaagd door de Amerikaanse autoriteiten, sluit hij zich aan bij de exodus van de Navajo-indianen. Deze grafische periode stemt overeen met de fusie tussen de stijlen van Moebius en Gir, waarbij het evenwicht tussen beide personages perfect is. De grafische stijl is zeer gemaniëreerd en nauwkeurig. Het beeld is zeer gedetailleerd en de kunstenaar, versterkt door zijn Moebius-periode, beeldt zowel de leegte als de volheid uit (8.000 tot 10.000 €).
 
Naast een luxe-editie van 100 exemplaren van "Coke en stock", een uitzonderlijk album dat tussen 25.000 en 30.000 € geschat wordt, en verschillende originele uitgaven waaronder "Tintin en Amerique" (Kuifje in Amerika), "Le Crabe aux pinces d’or" (De krab met de gulden scharen), "Le Secret de la Licorne" (Het geheim van de Eenhoorn), "Tintin aux pays des Soviets" (Kuifje in het Land van de Sovjets) en "Le Trésor de Rackham le Rouge" (De schat van Scharlaken Rackham), ieder met een waarde tussen 8.000 en 12.000 €, biedt Banque Dessinée ook enkele zeldzame voorwerpen aan, zoals onder andere het polychrome plaasteren beeld van Kuifje in kimono met Bobbie in een vaas, dat in de jaren 80 gemaakt werd door Jean-Marie Pigeon, een museumstuk met een hoogte van 125 cm (35.000 tot 40.000 €).
 
En ook van Pigeon is er de SKwiiK, waarvan drie exemplaren in polychroom hars gemaakt werden ten tijde van de Franquin-tentoonstelling in Angoulême, en waarvan hier een uniek bronzen beeld aangeboden wordt, gemaakt in 1990 volgens het "verloren was" principe. (45 cm, 40.000 tot 45.000 €).
 
Voorafgaand aan deze buitengewone veiling worden de mooiste loten op zaterdag 22 november tentoongesteld in Parijs, rue Danielle Casanova 20, 75002 Paris (op 300 meter van de place Vendôme).

 

Actu/Presse

Actualités et Presse Sélectionner


Par Année

Tous Sélectionner

Articles les plus lus

Service de presse

Balmoral Info Service

[email protected]

+32 (0) 475 74 68 68