Actualités

Het beste van Peyo, Franquin, Hergé, Jacobs, Rosinski en Uderzo
06.03.13

Het beste van Peyo, Franquin, Hergé, Jacobs, Rosinski en Uderzo

Het beste van Peyo, Franquin, Hergé, Jacobs, Rosinski en Uderzo

Het zal waarschijnlijk een van de grootste particuliere collecties van het Frans-Belgische stripverhaal zijn die op zondag 17 maart in Brussel zal geveild worden. Het initiatief gaat uit van een nauwgezet en gepassioneerd  verzamelaar. Om persoonlijke redenen heeft deze verzamelaar besloten om de verzameling van 28 jaar erfgoed van zijn grootvader van de hand te doen.

"Sinds de lancering van Banque Dessinée in 2005, is dit verreweg onze belangrijkste verkoop door de uitzonderlijkheid van de voorgestelde werken en de buitengewone staat van de albums", bevestigt een van de organisatoren, Arnaud de Partz. "Wij zijn zeer trots dat deze verzamelaar alle vertrouwen in onze jonge ploeg stelt".

Wanneer we enkel naar de originele uitgave van de Kuifje albums kijken, worden er 10 geraamd op meer dan 5.000 € en vier bedragen tussen de 10 en 18.000 €.  Dit is onder meer het geval voor 'The Castafiore Emerald sieraden' (1963), een oplage van 100 luxe-exemplaren die off circuit verschenen zijn, getekend door Hergé. Dit kleinood draagt het nummer 53 (15 à 18000 €).

Het belangrijkste werk tijdens de verkoop van 17 maart is er eentje van Johan en Pirrewiet ondertekend door Peyo. Het is een illustratie met inkt op papier, een tekening voor de cover van de heruitgave van de aflevering "Le Lutin du bois aux roches', gepubliceerd in de Dupuis edities in 1967.  Dit werk van Peyo wordt geschat tussen 70 en 80.000 €.

Er zullen ook verschillende uitzonderlijke platen aangeboden worden aan verzamelaars, met inbegrip van een getekende Franquin. Het beeld van nr 18 in inkt is van de 'Spirou découvre l'Europe', gepubliceerd op 13 september 1958 in het tijdschrijft Robbedoes. 1958 was het expojaar in Brussel, dat verschillende artiesten inspireerde . Een van de platen stelt Robbedoes en Kwabbernoot, Spip en de Marsupilami voor die een bezoekje brengen aan de Expo. Het is een topwerk van Franquin waarvan de waarde op (40 tot €50.000) geschat wordt.

Het alom gekende album van Jacobs, "Le Mystère de la grande Pyramide", vergde een belangrijke arbeid met o.a. een samenstelling van Chinese inkten, gepubliceerd in het tijdschrijft Kuifje in 1951.

In een reeks die de perfecte lijn condenseert en waarvan je onder de indruk moet zijn van de elegantie zien we Mortimer het panorama van het plateau van Giza ontdekken: (40 tot €50.000).

In een totaal andere stijl zien we een getekende Rosinski. Banque Dessinéé stelt een gekleurde gouache illustratie voor van de cover van de duitse editie van "Au-delà des Ombres" uit 1988.

Rosinski levert sterke en allegorische beelden. Van de dood die schuilt naar zielen die in vlinders huizen en waar de held in volle glorie te zien is (25 naar €30.000).

 Liefhebbers van zeldzame platen kunnen niet anders dan een Asterix in lood bewonderen, een plaat gerealiseerd voor «De grote oversteek» van  Albert Uderzo en René Goscinny. Het is de eerste keer dat een getekend 'board' van Asterix te koop gesteld wordt. (30 tot 35.000 €)

In sommige van de 800 loten van deze ongewone verkoop, stippen we nog de portfolio van Hergé aan (20 à 25.000 €) en een mooie illustratie in Chinese inkt , die Haddock voorstelt en door Hergé naar een van zijn bewonderaars gestuurd werd. (12 à 15.000 €).

Tot slot werden nog enkele heel originele collectiestukken  geselecteerd met inbegrip van een model van Kuifje (72 cm) in brons. Dit unieke stuk werd gesigneerd door beeldhouwer Nat Neujean (40 tot €50.000).

Om de stripfans en de verzamelaars nog beter te dienen, zal de veiling plaatsvinden op 17 maart in het "Hotel de Ventes des Casernes" in Brussel. Een nieuwtje: het zal mogelijk zijn om live een bod via internet te doen!

Actu/Presse

Actualités et Presse Sélectionner


Par Année

Tous Sélectionner

Articles les plus lus

Service de presse

Balmoral Info Service

[email protected]

+32 (0) 475 74 68 68